Conducerea Primăriei

Primăria municipiului

BUGET

Consiliul Local

Liberul acces la inf. de int. public -cf. L544/2001

LEGEA 52/2003 PRIVIND TRANSPARENTA DECIZIONALA IN ADM. PUBLICA

LEGEA 52/2003

GDPR-Protecția datelor cu caracter personal

REGULAMENTE

CONCURSURI

Regulamente şi dispoziţii Resurse Umane

Declarații de avere și interese

Impozite si taxe

Autoritate tutelara, social

Arhitect sef -Urbanism

Starea civila

Servicii Publice (apă, salubrizare, piața)

Strategia Nationala Anticoruptie

TERMENI ȘI CONDIȚII DE UTILIZARE SITE

Studiu de prefezabilitate asupra sistemului geotermal de încălzire din Beiuş

Studiu de prefezabilitate asupra sistemului geotermal de încălzire din Beiuş
Inchide

Trimite unui prieten

Biblioteca Constantin Pavel

Tipărește pagina - Biblioteca Constantin Pavel Trimite unui prieten - Biblioteca Constantin Pavel

 

BIBLIOTECA CONSTANTIN PAVEL

Incepand cu jumatatea secolului al XVIII-lea, copisti ardeleni sau veniti din Tara romaneasca si-au inceput activitatea de copiere a cartilor de invatatura si cartilor populare, fapt ce a cotnribuit in mare masura la dezvoltarea vietii culturale din Tara Beiusului. Aceasta activitate culturala s-a desfasurat mai ales prin scoala si biserica, iar mai tarziu prin care au vietuit pana tarziu in zona.
Cea dintai biblioteca publica a fost deschisa in 1858 prin donatiile dascalilor de la Gimnaziul Superior, Colegiul National Samuil Vulcan de astazi. Printre acesti profesori ii numim pe I. Munteanu, M. Horvath, Dimitrie Negreanu. Cartile serveau elevilor gimnaziului. Biblioteca ajunge sa fie dintre cele mai importante din ardeal, numarul volumelor depasind 30000. Din pacate acestea au fost distruse 100 de ani mai tarziu la instaurarea comunismului, de catre sovietici.
Biblioteca a functionat si in cadrul Liceului Greco-catolic de fete, ce a fost infiintat in 1896. Bibliotecile scolare foloseau doar scolarilor. Biblioteca cu interes mai larg a functionat pe langa Casina Romana, dar prima biblioteca publica a fost ce a Despartamantului Beius, al astrei care pe langa biblioteca stabila din beius a mai infiintat biblioteci ambulante care cutreierau satele din zona Beiusului. Astfel existau aproximativ 14 biblioteci cu un bogat fond de carte la o populatie de aproximativ 400 de locuitori.

La 20 iunie 1924, primarul Nerva Traian Cosma se adresa Ministrului Cultelor si Artelor, Alexandru Lepadatu: "sa binevoiti a ne darui un numar mai mare din cartile ce va stau la dispozitie", si mai tarziu un referat adresat presedintelui Academiei Romane printr-un referat prin care solicita donarea de carti ce aparusera din 1867 pana la acea data. Demersurile au success si Biblioteca Comunala a orasului incepe sa functioneze la sfarsitul anului, avand un bibliotecar salariat. In 1947 toate bibliotecile se comaseaza, formandu-se Biblioteca Atheneului Popular, "Nicolae Balcescu" din Beius, cuprinzand peste 35000 de titluri. 1952 este de departe cel mai negru an din istoria culturala a Beiusului. Cenzura comunista face ca aproximativ 25000 de volume sa fie arse in scopul epurarii intelectuale. Unele carti au scapat insa prin stradania profesorilor de atunci sau au fost mutate. Anii comunismului au tinut Biblioteca intr-o subfinantare continua. Fondul de carte s-a deteliorat continuu, la fel si cladirea ce a adapostit-o. Distrugerile intelectuale au fost semnificante. Aproape 200 de ani de cultura si civilizatie au fost incet incet macinati prin dezinformare si indiferenta continua.
Incetul cu incetul "Biblioteca Constantin Pavel" cum se numeste azi incepe sa isi recastige demnitatea. La ora actuala puteti citi peste 70000 de volume. Biblioteci functioneaza si pe langa institutiile de invatamant beiusean. 

 

 

MONITORUL OFICIAL LOCAL

ARHIVA HCL 2021

Proiecte beiuşene

CONSILIERE ETICĂ

ACHIZIŢII PUBLICE

Plan de achiziții publice

Lucrari de investitii

Oraşul nostru

Info utile

Localitati infratite

Personalităţi beiuşene

Cultura

Învăţământ

CLUB SPORTIV BIHORUL BEIUS

CREȘA BEIUȘ