Conducerea Primăriei

Primăria municipiului

BUGET

Consiliul Local

Liberul acces la inf. de int. public -cf. L544/2001

LEGEA 52/2003 PRIVIND TRANSPARENTA DECIZIONALA IN ADM. PUBLICA

LEGEA 52/2003

GDPR-Protecția datelor cu caracter personal

REGULAMENTE

CONCURSURI

Regulamente şi dispoziţii Resurse Umane

Declarații de avere și interese

Impozite si taxe

Autoritate tutelara, social

Arhitect sef -Urbanism

Starea civila

Servicii Publice (apă, salubrizare, piața)

Strategia Nationala Anticoruptie

TERMENI ȘI CONDIȚII DE UTILIZARE SITE

Studiu de prefezabilitate asupra sistemului geotermal de încălzire din Beiuş

Studiu de prefezabilitate asupra sistemului geotermal de încălzire din Beiuş
Inchide

Trimite unui prieten

Muzeul Municipal

Tipărește pagina - Muzeul Municipal Trimite unui prieten - Muzeul Municipal

 

MUZEUL MUNICIPAL DE ISTORIE SI ETNOGRAFIE

Muzeul a fost infiintat in anul 1959, in cladirea monument istoric, fosta casa a memorandistului Vasile Ignat si a martirului Dr. Ioan Ciordas, construit la sf sec 19 in stil Baroc eclectic  cu elemente dominante baroce.Acest muzeu este unul dintre muzeele zonale reprezentative ale circuitului muzeal romanesc, fiind un autentic depozitar de informatii semnificative despre acest spatiu de mare traditie, frumoasa istorie si deosebite frumuseti turistice. Muzeul are doua expozitii de baza, una de istorie si una de etnografie, incepand din 1985 dar si un spatiu extins afectat numeroaselor expozitii temporare de arta, stiinte ale naturii, etc. Numarul articolelor expuse este de peste 3000.
In expozitia de istorica pot fi vazute documente importante, piese reprezentative pentru trecutul acestei zone, piese numismatice, care vorbesc toate despre locuirea umana de aici incepand cu paleoliticul, continuand cu perioada ocupatiei romane, cu evul mediu, care personalizeaza accentuat urbea Beiusului dandu-i rang de oras inca din secolul 15.
Se insista cu deosebire in expozitia de istorie asupra luptei romanilor din zona pentru obtinerea unor drepturi sociale si nationale in perioada ocupatiei austro-ungare si pentru unirea cu tara.
Expozitia de baza rezervata etnografiei prin piesele ei de mare valoare ilustreaza ocupatiile traditionale ale locuitorilor zonei, ocupatie care le-a asigurat aici o existenta si o continuitate milenara. Sunt expuse piese reprezentative legate de agricultura zonei, cresterea animalelor dar cu deosebire despre mestesugurile practicate aici . asta deoarece zona Beiusului este poate unica la nivel central european prin diversitatea practicarii unor mestesuguri in centrele rurale specializate.

Incepand din evul mediu sate intregi, in perioada dintre marile cicluri agrare s-au specializat in: lemnarit si construirea de case(Budureasa, Burda, Cresuia, Tarcaita, etc), fierarit(Vascau, Varzari, Briheni, ), olarit(Saliste, Leheceni, Cristior, Lelesti, etc.) varalit(prelucrarea varului) (Meziad, Izbuc Budureasa, etc) pielarie si cojocarit (Delani, Vascau, ) sumanarit (in special Sarbesti) industria casnica textila in toate satele zonei, culesul de plante medicinale, (Poieni) s.a.
Sunt expuse de asemenea piese representative ale portului popular din zona de o frumusete deosebita in diversitatea si unitatea lor. Este reconstituit de asemenea un interior taranesc
In expozitiile temporare ale muzeului sunt prezenti creatori populari dar si artisti plastici consacrati ai orasului, ai judetului, sau ai tarii. De asemenea puteti vedea colectii interesante de stiinte ale naturii, de animale exotice, serpi, fluturi.
De la muzeu pot fi obtinute informatii despre potentialul turistic al zonei, despre valorizarea lui, mai ales in perspectiva dezvoltarii agroturismului.

 

 

 

MONITORUL OFICIAL LOCAL

ARHIVA HCL 2021

Proiecte beiuşene

CONSILIERE ETICĂ

ACHIZIŢII PUBLICE

Plan de achiziții publice

Lucrari de investitii

Oraşul nostru

Info utile

Localitati infratite

Personalităţi beiuşene

Cultura

Învăţământ

CLUB SPORTIV BIHORUL BEIUS

CREȘA BEIUȘ